Ortodonti, diş ve çene bozukluklarının düzeltilmesiyle ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi neticesinde yumuşak dokularda, profilde ve bireyin gülümsemesinde kayda değer değişiklikler olmakla beraber, bireye düzgün çiğneme fonksiyonu da kazandırılmaktadır. Ortodontik tedaviyi diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra bu dalda doktora veya uzmanlık yapmış ortodontistler yapabilir.
Ortodontik tedaviler daha geç yaşlarda da başlayabilmesine rağmen, ilk ortodontik muayenenin çocuğun alt ve üst keser dişleri değiştikten sonra yapılması uygundur. Erken dönemde yapılan muayeneyle daha sonra ortaya çıkacak problemlerin çözümünü kolaylaştıracak tedbirler alınabilir. Bu dönemde ayrıca çenede var olan fonksiyon bozuklukları ve kötü alışkanlıklar giderilir. Çene bozukluklarının giderilmesi sadece büyüme ve gelişim döneminde mümkünken, dişsel bozuklukların her yaşta giderilmesi mümkündür.
Sabit Tedavi: Sabit ortodontik tedavi metal ve porselen olmak üzere ikiye ayrılan braketlerin dişlerin üzerine ortodontist tarafından yapıştırılması suretiyle uygulanır. Halk arasında tel takmak olarak bilinen bu yöntemle dişsel düzenlemeler yapılır. Dişsel düzeltmeler için yaş sınırlaması yoktur ve her yaşta uygulanabilirler.
Hareketli Apareylerle Yapılan Ortodontik Tedavi: Basit çapraşıklıkların düzeltilmesi, yer kaybını engellenmesi, erken yaşta önleyici tedavide ve sabit tedavi sonrası pekiştirme amacıyla kullanılırlar.
Fonksiyonel Ortodontik Tedavi: Çene bozukluklarının düzenlenmesi amacıyla ağızdışından uygulanan takılıp çıkarılabilen aygıtlarla veya iki çeneyi bir arada tutup yönlendiren apareylerle yapılır.
Ortognatik Cerrahi: Büyüme ve gelişimi sona ermiş çene ilişkileri bozuk bireylerde ortodonti tek başına yeterli değildir. Bu tip durumlarda cerrahi destek de gereklidir. Ortodontinin cerrahiyle beraber uygulandığı tedavi şekline ortognatik cerrahi denir.
Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi:Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi, belli şiddetteki diş çapraşıklıkları ve uygun olmayan kapanışları; geleneksel braketler veya teller kullanılmadan, kişiye özel, neredeyse görünmeyen plaklarla düzeltilmesidir. Bu sistemde çıkartılabilir seri plaklar kullanılır.Plaklar ortalama iki haftada bir değiştirilir. Her plak hastaya özel olarak üretilir.Bu sistemde bazı dişlerin üzerine buton dediğimiz minik çıkıntılar uygulanır ve gerek duyulursa diş aralarından zarar vermeyecek şekilde minik aşındırmalar yapılır.Tedavinin başarıya ulaşması için plaklar yemekler dışında sürekli kullanılmalıdır ve ancak istisnai durumlarda çıkarılmalıdır.Özellikle erişkin hastalar tarafında günlük hayatta sağladığı görsel konfor nedeniyle tercih edilmektedir.