loader

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, yıllar içinde çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişlerin ya da kişinin doğal diş renginin, basit bir oksijenasyon işlemi ile mine yapısına zarar vermeden, birkaç ton açılmasıdır. Muayenehanede ya da evde uygulanan diş beyazlatma işlemlerinin, mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanması gerekmektedir.

 Beyazlatma işlemi farklı şekillerde uygulanabilir:

 Ev tipi beyazlatma: Diş taşı temizliği ve polisaj işlemlerini takiben ağızdan alınan ölçü üzerinde hazırlanan kişiye özel plaklar yardımıyla evde uygulanır. Bu plaklar, içerisine konulan beyazlatıcı jeller ile birlikte ağıza yerleştirilir. Kullanılan jelin konsantrasyonuna bağlı olarak günde ortalama 4-8 saat ağızda tutularak, 5-15 günde ideal bir beyazlık elde edilir

 Ofis tipi beyazlatma: Hekim koltuğunda, özel bir ışık kaynağı yardımıyla dişler beyazlatılır. Dişler temizlenip cilalandıktan sonra, hekim gerekli izolasyonları yaparak dişlerin üzerine beyazlatma jellerini sürer ve 15’er dakikalık ışık aktivasyonu ile dişler beyazlatılır. Renklenmenin şiddetine göre 1-3 seans uygulama yapılır. Bu metotla ev tipi beyazlatmaya oranla daha kısa sürede sonuca ulaşılır.

 Tek diş beyazlatma: Renk değiştirmiş dişlerin varlığı önemli bir estetik problemdir. Kanal tedavili dişlerin renklenmesinde kanal dolgu maddeleri, travma sonrası kanama ve dişin içinde kalan ölü sinir artıkları rol oynar. Bu tip ölü dişlere uygulanan beyazlatma işlemi, kalan diş dokusunu koruyan basit ve etkili bir yöntemdir. Dişteki mevcut dolgu çıkartılır, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve üzeri geçici dolgu ile kapatılır. Hedeflenen renge ulaşana kadar işlem tekrar edilir.

 Beyazlatma işlemi sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

Tüm beyazlatma işlemleri devam ederken ve sonrasındaki ilk 24 saat boyunca soğuk/sıcak gıdalardan, sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi boyalı ajanlardan uzak durulması gerekir. Buna dikkat edilmediği taktirde erken dönem beyazlatmanın etkisi azalabilir.

 Beyazlatmanın başarısını etkileyen faktörler:

Beyazlatma işlemi dişin en dış kısmındaki mine tabakasına uygulanır. Mine dokusu gençlerde daha kalın ve daha az aşınmış olduğundan beyazlatma işlemi daha iyi sonuçlar verirken ilerleyen yaşa ve minedeki aşınmalara bağlı olarak beyazlama miktarı azalır.

 Dişin başlangıç rengi de beyazlama miktarını etkiler. Sarı tondaki dişler daha kolay beyazlarken gri tondaki dişlerin beyazlaması daha zor olur.

 Çocuklukta kullanılan antibiyotiklere bağlı olarak oluşan gri renkteki Tetrasiklin renklenmeleri beyazlaması en zor olan renklenmelerdir.

 Beyazlatma işlemi sırasında ya da sonrasında oluşabilecek rahatsızlıklar:

Beyazlatma işlemi sonrası dişin yapısına bağlı olarak bir miktar diş hassasiyeti oluşabilir ancak hassasiyet genellikle işlemin tamamlanmasını takip eden birkaç gün içerisinde geçer. Diş yüzeylerindeki çatlaklar ve aşınmalar hassasiyet oluşma ihtimalini arttırır.

 Beyazlatma işleminin güvenirliği ve ömrü:

Diş hekimi kontrolü altında uygulanan beyazlatma işlemi ve kullanılan ürünler güvenilirdir. Uzun yıllar süren araştırmalar ve uygulamalar neticesinde geliştirilmişlerdir.

 Beyazlatma işlemi ile elde edilen sonuç uzun ömürlüdür. Bu süre dişin yapısına ve hastaya da bağlıdır. Yüzeyinde çok miktarda çizikler, aşınmalar olan dişler daha kolay renklenirler. Çay, kahve, kola gibi renkli gıdaların aşırı tüketimi, tütün kullanımı bu süreyi kısaltır. Ayrıca uygulama süresince ve uygulamadan sonraki 24 saat boyunca soğuk/sıcak gıdalardan, sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi boyalı ajanlardan uzak durulması gerekir. Bu kurala dikkat edilmediğinde çok hızlı renklenme oluşabilir.