loader

Dolgu Tedavileri

Dolgu Tedavileri

Amalgam Dolgular

Diş hekimliği tarihinde en çok kullanılan restoratif materyal olan amalgam dolgu, gümüş renkli dolgu olarak da bilinir. Amalgam; gümüş , kalay ve bakır alaşımının civa ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50' sini oluşturan civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturur. Son yıllarda amalgam içerisindeki civanın insan sağlığına zararlı olduğunu bildiren çeşitli yayınlar yapılmıştır. Estetik olarak kötü görünmeleri ve civa içermeleri nedeniyle tercih edilen bir tedavi şekli değildir. Ağızda bulunan mevcut amalgam dolguların sökülmesi ise civa yutulmasının önlenmesi açısından rubber-dam denilen lastik örtüler takılarak ve cerrahi aspirasyon ile dikkatli şekilde gerçekleştirilmelidir.

 Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular organik bir matrix içerisinde dağıtılmış çeşitli büyüklükteki kuartz, borosilikat cam, lityum, aluminyum silikat gibi inorganik doldurucu partiküllerden oluşur. Kompozit dolgular ilk olarak 1962 yılında amalgama alternatif olarak geliştirilmişlerdir. 1970'li yıllarda ışık ile polimerize edilen kompozit dolguların keşfi ile kompozitin fiziksel özellikleri daha da iyileştirilmiş ve kullanımları yaygınlaşmıştır.

 Önceleri estetik görünümlerinden dolayı sadece ön diş restorasyonlarında kullanılan kompozit dolgular günümüzde doldurucu içeriklerinin ve fiziksel dayanıklılıklarının artırılması ile arka dişlerin tedavilerinde de güvenle kullanılmaktadırlar. Diş rengine uygun çeşitli renklerde bulunabilme, diş dokusuna bağlanarak dişi destekleme, düşük ısı iletkenliği, kenar sızıntılarının azaltılmış olması ve restorasyon tek seansta bitirilebilmesi gibi avantajları nedeniyle kompozit dolgular güvenle tercih edilmektedirler.

 

Estetik kompozit dolgular ön dişlerde renk, şekil, kırıklar gibi sebepler ile ufak düzeltmelerin gerektiği durumlarda porselen laminaların daha uygun fiyatlı alternatifleri olarak kullanılabilmektedirler.

 Porselen dolgular (İnlay ve Onlayler)

Dişteki madde kaybının fazla olduğu durumlarda restorasyondaki kırılma riskini azaltan ve kalan diş dokularını koruyan porselen dolgular, amalgam ve kompozit dolgulara alternatif olarak kullanılırlar. Eskiden birden fazla seans gerektiren bu işlemler bilgisayar destekli üretim sistemlerinin kullanılması ile tek seansta 1-2 saat içerisinde tamamlanabilmektedir. Porselen dolgular diş ile adesiv bağlanma özellikleri, estetik görünümleri ve yüksek kırılma dirençleri nedeniyle amalgam ve kompozit dolgulardan daha üstündürler. Ayrıca porselen dolgular ağız dışında bilgisayarda şekillendirilip cilalandıkları için mükemmel kapanış ve kontaklar elde etmek mümkündür.